Van schuur naar woonschuur

Einekuorkjen

Onder leiding van de Fûgelwacht De Fjouwer Doarpen volgden we, samen met een 20 tal bewoners uit Rien en omgeving, een cursus eendenkorven vlechten. Zaterdag om 1 uur werden we met koffie en broodjes ontvangen in het dorpshuis De Lytse Fjouwere. Een handje vol bekende gezichten en weer een hoop nieuwe, die allemaal wel wisten waar wij vandaan kwamen.

Het enthousiasme was groot. In de achterzaal van het dorpshuis waren zeilen neergelegd, een rondje stoelen erop en iedereen kreeg een bos riet en een vlechthaak. De twee deskundigen legden alles in het kort en onvervalst fries uit en het werk kon beginnen. Het was het begin van 3 uur bloed, zweet en plezier. Voor musicale verstrooiing was gezorgd. In het midden stond iemand met een harmonika die bekende liedjes speelde, die bij tijd en wijlen luidkeels werden meegezongen door mijn buurman. We werden onderwijl verzorgd met broodjes en flesjes bier die er in gingen als koek. Aan het eind van de rit zag de zaal er heel anders uit. De vloer dikbelegd met riet, een enorme stapel korven in diverse vormen en maten, en veel tevreden mensen aan het bier.

Het riet moet rond de langste dag gesneden worden en gedroogd op beton. Dan is het riet het taaist en mooi van kleur. Een korf gaat ca 4 jaar mee, dus dat klusje komt nog wel eens terug op ons ‘to do lijstje’.

IMG_6478 IMG_6479 IMG_6480 IMG_6482 IMG_6484 IMG_6485 IMG_6486 IMG_6487 IMG_6489 IMG_6493 IMG_6494 IMG_6496 IMG_6497

2 reacties op “Einekuorkjen

 1. Jose
  januari 20, 2014

  Volgens mij maakt jan een zwanenmand!

 2. Wilna
  januari 20, 2014

  Nou, dat ziet er leuk en gezellig uit!
  Zo te zien,is het mannenwerk?!;-)

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op januari 20, 2014 door in Uncategorized.
%d bloggers liken dit: