Van schuur naar woonschuur

Vorst

Een hele week vorst!! Wat een feest. Het begon met sneeuw die met windkracht 8 weer tot grote hoogte bij ons naar binnen werd geblazen. Een herhaling van een paar jaar geleden. Het bleek dat we toch nog een heleboel gaten hadden vergeten te dichten. Gelukkig vroor het dat het kraakte zodat we niet gelijk bang hoefden te zijn dat het via de houten vloer naar dieper gelegen lagen zou lopen. Terwijl heel Friesland de schaatsen aan het slijpen was, verplaatsten wij een volle dag sneeuw van binnen naar buiten.

Maar ja, als er geschaatst kan worden is zwemmen moeilijk. Maar ik onderschatte de Rienster zwemdames. Harmke kwam vragen of er misschien een wak geslagen mocht worden in onze sloot. En zo geschiedde. De eerste dag was dat nog wel te doen met een vuistje en een beitel. Tot mijn verbazing lieten Alien en Rigtje zich een voor een in badpak in het wak zakken, terwijl ik dik ingepakt op de steiger stond te verkleumen en ze bezorgd aanzette er toch maar weer snel uit te komen.
Het bleek geen eenmalige gebeurtenis. De dag erop moest het alweer stevig dichtgevroren wak weer geopend worden. Dit keer met zwaarder geschut. Het ijs was inmiddels 6 cm dik. Dit keer waren er vier dames die het aandurfden.
Dag drie was het ijs 10 cm dik! Willem en Jan stortten zich als stoere mannen met zwaar gereedschap op het ijs, terwijl er zes vrouwen in badjas op de steiger stonden te springen om een beetje warm te blijven. Onder luid geroep dat het zo ‘HEERLIJK’ was ging de een na de ander tussen de ijsschotsen te water. Ik stond klaar met warme chocolademelk met Beerenburger en suikerbrood. Ik heb altijd gehoopt om nog eens voor koek en zopie te kunnen zorgen, maar dat het voor een zwemgezelschap zou zijn had ik niet kunnen dromen.

Wij hebben ons onthouden van het schaatsen. De eerste gebroken heup in het dorp was al een feit en de huisartsenposten waren overbelast. Dus wandelen leek ons toch veiliger. Het bevroren wad was oogverblindend mooi en een wandeling naar Lytsewierum over het water was weer heel anders dan over land.

Intussen gebeurt er veel in de werkplaats en het atelier, maar daarover meer een volgende keer.

Sneeuwstorm binnen
Lekker dik pak
Op het wad


Eén reactie op “Vorst

  1. Wilna
    februari 15, 2021

    Leuk verslag Marise!
    Vraagje; zwemmen alleen de dames in het wak, geen heren?!🥶
    Stoer hoor ladies!💪😉

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 14, 2021 door in Uncategorized.
%d bloggers liken dit: