Van schuur naar woonschuur

Loopgraaf

Het is zover, de grote tuinwerken zijn begonnen. Vrijdag kwamen er twee grote tractoren van het loonbedrijf Rispens om ons vers uitziende grasland om te toveren tot een zwarte vlakte. Als voorbereiding tot het graven van de sloot moest een toplaag van ca 30 cm afgegraven worden. Daaronder zit namelijk een dikke, kauwgomachtige grijze laag klei, waar niks op wil groeien. Als de sloot gegraven is, en het talud is gemaakt, wordt het geheel weer bedekt met de vruchtbare toplaag.

Zaterdag om half zeven kwamen de echt grote machines het land op gereden. Er werd een uur gedelibereerd door de heren Rispens, gemeten, gelaserd en paaltjes geslagen en toen ging de eerste hap klei eruit. Het was een spectaculair gezicht. Wij kunnen  ons als stadsmensen niet voorstellen hoe je uberhaupt een sloot kunt realiseren, maar hier draaien ze er hun hand er niet voor om. Even een betonnen plaat van 8 x 1 meter verplaatsen is een werkje van 2 minuten…

3 uur later was ons land getransformeerd in een ‘warzone’. De kern van de sloot was gegraven, maar nog zonder schuin oplopende kanten of talud. Het zag er meer uit als een enorme loopgraaf dan een aankomende sloot.

Hier en daar kwam er wat grondwater omhoog, maar de laag klei is zo ondoordringbaar dat het eruit ziet als een dikke betonnen plaat.

IMG_4689 IMG_4699IMG_4759 IMG_4758 IMG_4769 IMG_4763 IMG_4754 IMG_4747IMG_4721 IMG_4705

Eén reactie op “Loopgraaf

  1. berendpeter
    juli 9, 2013

    Ik had de vorderingen vanmorgen (9/07) met eigen ogen kunnen aanschouwen want ik stond weer een nachtje in Wommels. Maar ik wilde jullie niet alweer storen tijdens de drukke werkzaamheden, nu heb ik daar toch wel spijt van!
    Maar het beloofd zeker veel moois en ik zie Jan’s bootje al liggen. De volgende keer kom ik zeker weer kijken! Voor die eenden jongen moet je een schepnet in huis hebben, werkt perfect!

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op juli 9, 2013 door in grondwerk, rien, Uncategorized.
%d bloggers liken dit: