Van schuur naar woonschuur

Fryske jaarwisseling

We hadden dit jaar besloten kerst en oud en nieuw in Friesland door te brengen om ook eens kennis te maken met alle Friese gebruiken en tradities. Een kerstboom in de wintertuin, kerstlichtjes overal en veel kaarsen. Alleen het dikke pak sneeuw ontbrak nog. De winter diende zich pas de eerste week van dit jaar aan, net toen ik weer naar Amsterdam moest afreizen. Nauwelijks sneeuw maar wel serieuze ijzel die een ondoorzichtige laag ijs over de schuur legde.
Ons traditionele kerstdiner werd opgeschoven naar 29 december. De grote tafel werd naar binnen gesjouwd, (anders hadden we door de temperatuur in de wintertuin het nieuwe jaar niet gehaald), en om 2 uur druppelde iedereen bepakt en bezakt met lekkere hapjes binnen. (Ik vraag me af waarom niet iedereen naar Friesland verhuist. Zou toch zo leuk zijn!!). Uitbuiken bij een film en de volgende dag langzaam afbouwen.

Oudjaarsdag. Carbietschieten bij Rispens! Iedereen stond in de loods waar de, met de tandenborstel schoongemaakte, tractoren stonden. Er werden grote glazen kruidenbitter met cola (50/50) geschonken, 10 meter verwijderd van de melkbussen die ongelofelijke knallen produceerden. Ons werd op het hart gedrukt dat we beslist op tijd vingers in onze oren moesten stoppen en bij voorkeur onze mond open moesten houden…   Dat klopte!
We gingen zwaaiend van de kruidenbitter naar huis voor een paar uur en om 12 uur verzamelde ‘tout Rien’ zich in de kleine keuken van Jan en Anne Boonstra voor een bordje soep. Een traditie van al 48 jaar.

Nieuwjaarsdag. Om 2 uur was de nieuwjaarsduik. Alle dames die het hele jaar door zwemmen waren er natuurlijk, aangevuld met wat kinderen en 1 dappere man. Het was het mooiste weer van de wereld maar het water was ijzig! Het gegil was dan ook niet van de lucht. De dames moesten zelfs een tweede keer springen voor de fotografen van de Leeuwarder Courant en de Op de Skille. Warme chocolademelk met wat alcohol erin moest de bloedsomloop weer op gang brengen.

Een nieuw jaar! Jan staat in de startblokken om de trap te beginnen. Ben benieuwd :-))

kerstlichtjes overal

kerstlichtjes overal

lekkere hapjes

lekkere hapjes

2015-12-29 15.15.56

met z'n vijftienen

met z’n vijftienen

langzaam afbouwen bij het ontbijt

langzaam afbouwen bij het ontbijt

kruidenbitter met cola tussen de tractoren

kruidenbitter met cola tussen de tractoren

2015-12-31 18.18.43-1

Carbietschieten

Carbietschieten

laag ijzel over de schuur

laag ijzel over de schuur

Bonje met een hang-over

Bonje met een hang-over

Verzamelen voor de nieuwjaarsduik

Verzamelen voor de nieuwjaarsduik

2016-01-01 14.05.40 2016-01-01 14.13.11 2016-01-01 14.13.19

 

 

Wens 2016

Save

Informatie

Dit bericht was geplaatst op januari 7, 2016 door in rien, Uncategorized en getagd als .
%d bloggers liken dit: