Van schuur naar woonschuur

Zomereditie 2019

We hebben al twee hittegolven overleefd dit seizoen en dat dankzij Jan, die bij het bouwen van de schuur, met vooruitziende blik, efficient inspeelde op de klimaatverandering. De rails die al in 2013 aan de schuur bevestigd werden zijn eindelijk in gebruik genomen. Hij bedacht een ingenieus systeem voor de stalen rekken en schakelde zwager Jos in om de stand van de zon uit te rekenen. Uit ruwe planken die al 6 jaar op de vliering lagen te wachten moesten 384 lamellen worden gezaagd en geschaafd. De 192 stuks voor de zonkant waren precies op tijd klaar. De dag dat het kwik zou oplopen tot 38 graden konden we het laatste rek voor de ramen schuiven. Het scheelde maar liefst 8 graden in temperatuur.

Omdat het dak helemaal afgedicht moest worden om verdere interne sneeuwbuien in de toekomst te voorkomen, hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om zonnepanelen te installeren. Er kwam een groot geel gevaarte de tuin inrijden om de klus te klaren. Gettoblaster en hard pratende mannen overstemden de rietzangers en de landbouwmachines. Na drie dagen hadden we het terrein weer voor onszelf. ‘SolarEdge’ is nu onze favoriete app, daarop kunnen we zien dat we in 10 dagen al 0,79 bomen hebben geplant en 235,88 kg CO2 uitstoot hebben bespaard! Het enige nadeel is dat ik met mijn stoffige hobby naar het weiland ben verbannen… want stof op de panelen is niet goed voor de energieopbrengst…

En dan natuurlijk de groentetuin!
Die heeft duidelijk de juiste aardstralen. Alles groeit sneller dan normaal. Er is niet tegenaan te eten. Tuinbonen voor een weeshuis, rode kolen om drie winters mee door te komen, courgettes voor de hele streek, megatomaten, pompoenen, artichokken, en dan alle groentes die al op zijn, zoals de reuze venkels, witte kool, bloemkool en broccoli.
We leren een hoop. Vooral om niet té veel van iets te planten, want het is allemaal gelijk klaar.
Afgelopen zaterdag hadden we een lunchvergadering over de voortgang. Iedereen had een gerecht gemaakt met iets wat uit de tuin kwam. Dat beviel ons prima, dus dat wordt nu een maandelijks hoogtepunt.

 

Het groentetuinteam aan de lunch

We hebben ook een subsidietje gekregen waar we een kweekkasje van gaan aanschaffen. Als tegenprestatie moeten we een burendag organiseren. Dus dat wordt een ‘oogstfeest’ eind september waarbij we met het dorp oogsten en eten. Dat idee wordt nog verder uitgewerkt.

Het is weer een gezellige zomer. Aan bezoek geen gebrek. Ook mijn roeidames kwamen drie dagen logeren. (Jan was weggestuurd op een verplichte vakantie). Gehuurde veldbedden door het huis heen, en fietsen en varen door Friesland en gezellig samen koken. Het huis bleek groot genoeg!
Gelukkig is het pas begin augustus!

Tot prachtige lamellen verwerkte planken

Het wordt al warmer

Maar ons kan niks meer gebeuren

Klaar!

Het gele gevaarte

Aanleg van de panelen

Verbannen naar het weiland

De allereerste oogst

Het drogen van de uien

Overdaad

reuze venkels

Varen met de roeidames

En wandelen naar Lytsewierum

Eén reactie op “Zomereditie 2019

  1. Jose
    augustus 6, 2019

    Nou, gewoon echt jaloers deze keer! Maar prettig jaloers, dat jullie het zo fijn hebben! En nu maar groentes gaan wekken? Xx

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op augustus 5, 2019 door in moestuin, opbouw, rien, tuin, Uncategorized.
%d bloggers liken dit: